آزمایش برروی پرتوی کاتدی توسط تامسون:
لوله پرتوی کاتدی لوله ای شیشه ای است که تقریبا همه ی هوای آن به کمک پمپ خلا خارج شده است. دردو انتهای این لوله یک قطعه فلز نصب شده است که به آن الکترود میگویند. هنگامی که یک ولتاژ بسیارقوی بین این دو الکترود اعمال شود، پرتوهایی از الکترود منفی(کاتد) به سمت الکترود مثبت(آند) جریان می یابد. بنابراین به آنها پرتوی کاتدی می گویند. این پرتوها براثر برخورد بایک ماده فلوئورسنت، نور سبزرنگی ایجاد می کنند.
آشنائی با ویژگیهای پرتوهای کاتدی:
۱- تامسون با قرار دادن پره ای سبک دربرابر این پرتو ودوران آن متوجّه شد پرتوی کاتدی ذره ای است ثانیا جهت حرکت آن ازسمت کاتد به سمت آند است.
۲- تامسون باقراردادن این لامپ درمیدان الکتریکی مشاهده کرد پرتوی کاتدی به سمت قطب مثبت میدان منحرف میشود پس نتیجه گرفت پرتوی کاتدی دارای بارمنفی است.
۳- تامسون باقراردادن لامپ پرتوی کاتدی درمیدان مغناطیسی مشاهده کرد جرقه کاتدی عمود برمیدان مغناطیسی منحرف میشود.
۴- تامسون باقراردادن یک آند سوراخ درمقابل کاتد درحالی که درانتهای لامپ ماده فلورسانس مالیده شده بود نقطه نورانی سبزرنگی دقیقا مقابل کاتد مشاهده کرد پس نتیجه گرفت پرتوی کاتدی به صورت خط مستقیم حرکت میکند به شرط آنکه درمیدان مغناطیسی و الکتریکی نباشد.
۵- تامسون با عوض کردن الکترودها پرتوی کاتدی را مشاهده کرد پس نتیجه گرفت به وجود آمدن پرتوی کاتدی مستقل از الکترودهاست.
۶- تامسون باعوض کردن گاز درون لامپ تولید پرتوی کاتدی را مشاهده کرد وتنها نور لامپ تغییرکرده بود و نتیجه گرفت پرتوی کاتدی مستقل ازجنس گاز نیز می باشد.
نظرات شما عزیزان: